Jdi na obsah Jdi na menu
 


            Články v novinách a časopisech. 

​Ukázka výcviku - Seminář záchrany z ledu 2017 - Ishty -  VIDEO

 

 

 

 

skenovani0001.jpg

 

 

Časopis Psí sporty číslo 2/2010 - Potomci legend chovu -  Ch.Tr.G´Vitou des Deux Pottois.

 

 

 

                     

 

Obrazek

 Obrazek

 Časopis Psí sporty číslo 4/2010 - Potomci legend chovu -

Agatha z Hanky

 

 

 

 Ukázka Přední Výtoň

Obrazek

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 Prachatický deník - ZKO Netolice

 

Obrazek

 

Článek  o vítězství Bodie - Český pohár v Lavinovém vyhledání  ZLP3 - Špičák 2009

Lavinový pohár

21. 2. 2009

 

Český lavinový pohár

Dne 21.2.2009 od 9 hodin se na Špičáku bude konat závod v lavinovém vyhledávání - Český lavinový pohár ZLP3. Jedná se o nejvyšší zkoušku v lavinovém vyhledávání, plní ji ti nejzkušenější psi ze Svazu záchranných brigád kynologů ČR. Většina těchto psů je také velmi zkušená v plošném a sutinovém vyhledání a na základě toho se mohou zúčastnit zkoušek pohotovostní jednotky a atestů Ministerstva Vnitra. Po splnění zkoušky a atestů jsou připraveni na praktický zásah.
Závod ZLP3 se koná ve dvou terénech o rozměrech 100x200 kroků, které jsou několikrát projety lyžaři. V těchto terénech se nachází několik pohřešovaných osob a batoh. Pes musí v limitu 30 minut na jeden terén celý prostor prohledat a nalézt ukryté osoby a věci. Dále je přezkoušena poslušnost psa, kde se kromě klasických poloh psa u nohy (sedni, lehni, vstaň) zkouší také plazení psa, štěkání ležícího psa 10 metrů před psovodem, vyslání psa na vzdálenost 30 metrů na skůtr, saněnebo vozík, aport předmětu odhozeného pořadatelem a další. Psovod musí prokázat zdatnost v jízdě na lyžích 300 metrů se psem za lyžemi, při které se navíc střílí světlicemi nebo ze startovací pistole.
Fotografie z minulých ročníků:





Co psali v Klatovském deníku:
Autor: David Kojan
 
 

 

Psi hledali zasypané lavinou

Lyžaře zasypané lavinou hledali v sobotu psi na louce vedle Špičáku. Naštěstí to nebylo „naostro“, na Špičáku se konal závod v lavinovém vyhledávání – Český pohár lavinových prací ZLP3.

„Tento závod je nejvyšší zkouškou lavinového vyhledávání, kterou mohou plnit pouze nejzkušenější psi. Kromě hledání osob a předmětů pod sněhem je součástí závodu i zkouška poslušnosti. V té, kromě klasických poloh u nohy lehni, sedni, mají psi aportování, vyslání na cíl nebo plazení. Psovod musí také prokázat souhru se psem při pohybu na lyžích, kdy pes psovoda následuje tři sta metrů ve stopě, z které se nasmí vychýlit,“ popsala závod vedoucí pořádající Záchranné brigády kynologů Plzeňského kraje Monika Pospíšilová.

Závodu na Špičáku se zúčastnilo osm psovodů z celé České republiky. Jediným zástupcem Plzeňského kraje byl Zdeněk Kolář z Milavčí na Domažlicku s pětiletým kavkazským ovčákem Panem Rasputinem.

„Se psy pracuji už od deseti let. Můj první pes odmítal kousat do figuranta, do rukávu. Tehdy už jsem začal uvažovat o záchranařině, v té době jsem však ještě nic nesehnal. To se mi povedlo až deset let poté. Mezitím jsem už choval kavkazské ovčáky. Přestože mi všichni říkali, že toto plemeno je příliš velké a agresivní, jsem to zkusil a teď jsme na lavinovém poháru na vrcholné akci našeho svazu,“ popsal své začátky Kolář. „Záchranařině se věnuji už osm let, dává mi pocit, že kdyby bylo třeba, mohu udělat něco pro lidi,“ dodal.

Pro lavinové vyhledávání lze použít jakékoliv plemeno i křížence. Pes hlavně nesmí být agresivní a musí mít rád lidi. Používají se například zlatí retrívři, labradoři, knírači, boxeři nebo němečtí ovčáci. „Nelzeříci, že by některé plemeno převažovalo,“ doplnila Pospíšilová.

V lavinovém poháru na Špičáku zvítězila Hana Klímová ze Záchranné brigády kynologůJihočeského kraje se psem Bodie Fany Eciloten plemene belgický ovčák malinois.

Zkouška ZLP3

Zkouška lavinových prací 3. stupně je nejvyšší zkouškou lavinového vyhledávání. Závod se koná ve dvou svažitých terénech 100 x 200 krokůněkolikrát překřížených lyžaři. V těchto terénech je umístěna pod sněhem jedna pohřešovaná osoba, dva vzorky lidského pachu a jeden batoh v neurčeném poměru (2:2, 1:3, 0:4 atd.). Hledaná osoba je umístěna tak, aby úkryt nebyl zjistitelný zrakem, pod úrovní terénu v hloubce asi 100 cm. Hledaný předmět (batoh, krosna ) musí být pod úrovní terénu, lehce zahrnut sněhem a obsahovat dostatek lidského pachu hledané osoby. Vzorky lidského pachu jsou umístěny v jednom případě 10 cm hluboko a ve druhém 50 cm pod sněhem. Časový limit pro jedno prohledání terénu je 30 minut. Přestávka mezi oběma zkouškami je pevně stanovena na 30 minut. (Zkušební řád Svazu záchranných brigád kynologů ČR)